Huizen
Landhuis Heska Obora
Boerderij
Camping
Reserveren

Het weer in de buurt van onze lokatie ...

Webcam 1

Webcam 2 - Rokytnice

Reisdocumenten

U heeft voor Tsjechië alleen een paspoort nodig. Dit paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment dat u in het land arriveert. Een visum is niet nodig. Kinderen vanaf 15 jaar moeten hun eigen paspoort hebben. Op termijn kunnen er dus andere regels gelden.

Tsjechisch Verkeersbureau

Het Tsjechisch Verkeersbureau is te vinden in het World Trade Center te Amsterdam. Voor al uw vragen over Tsjechië en voor folders.
Strawinskylaan 517
1077 XX Amsterdam
Tel. (020) 5753014
Fax (020) 5753015
E-mail:
ccamsterdam@czech.cz
Kijk ook eens op een Nederlandse site over Tsjechië, tsjechie.nl.

Geld

Kronen kopen kunt u het best terplekke kopen of gebruik de pin-automaten van de banken.
De munteenheid is de Tsjechische en de Slowaakse kroon. De kroon is verdeeld in 100 heller. Er zijn bankbiljetten van 10, 20, 50, 100, 500, 1000 en 2000 kronen. Muntstukken zijn er van 1, 2, 5, 10, 20, 50 kronen.
Op termijn gaat Tsjechië over op de euro.

Autobrandstof

U kunt bij alle tankstations in kronen (de geldeenheid van Tsjechië en Slowakije) betalen. Ook creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Het aantal tankstations groeit snel. Bij de grens kunt u kaarten kopen waarop de meeste tankstations vermeld worden. Deze kaarten zijn ook bij de ANWB verkrijgbaar. Loodvrije benzine wordt in Tsjechië en Slowakije verkocht in de kwaliteit Euroloodvrij (95). Verkrijgbaar zijn:
- Super aangeduid als super
- Normale benzine aangeduid als special
- Loodvrije benzine aangeduid als natural 95 of 98
- Diesel aangeduid als nafta
- LPG heet gewoon LPG

Maximum Snelheden

Maximum snelheid voor personenauto's: in de bebouwde kom max. 50 km, op autosnelwegen en vierbaanswegen met middenberm 130 km en op alle andere wegen 90 km/u.
Voor alle chauffeurs geldt een absoluut alcoholverbod !
Grote doorgaande wegen worden naast auto's en vrachtwagens ook vaak gebruikt door fietsers en wandelaars. Dit kan soms gevaarlijke situaties geven !

Tolvignet

Sinds 1 januari 1995 is een tolvignet verplicht op bijna 600 kilometer autosnelweg. Het bord "Bez Poplatku" (letterlijk 'zonder kosten') met een rode streep erdoor geeft het begin van een tolweg aan. Voorheen was een tolvignet alleen te koop voor een heel jaar, maar sinds kort zijn er ook vignetten voor 10 dagen en voor een maand. De tolvignetten zijn te koop aan de grens, in postkantoren en in benzinestations. Het vignet moet u in de rechterbovenhoek van de voorruit kleven.

Taal

In Bohemen en Moravië wordt door de bevolking Tsjechisch gesproken. In Slowakije spreekt men Slowaaks, dat overigens een sterke verwantschap met het Tsjechisch heeft. Met buitenlanders wordt door de Tsjechen en Slowaken vooral Duits gesproken. Jongeren proberen het echter graag in het Engels.

Klimaat

Tsjechië en Slowakije hebben een gematigd landklimaat. Het kwik kan in de zomer makkelijk oplopen, maar schommelt meestal tussen de 22 en 26 C. Strenge winters met temperaturen beneden de -10 C zijn heel normaal. Het weer en de temperatuur herstellen zich vaak heel snel, zodat u ook na een regenbui zo weer kunt genieten van de zonnestralen.
Voor de huidige weersvooruitzichten kunt u ook de zoover checken.

Electriciteit

Dit is overwegend 220 volt, soms 120 volt. Over het algemeen is dit te gebruiken met de in Nederland gangbare stekkers.

Eten en Drinken

De Boheemse keuken lijkt op de Oostenrijkse keuken. Typisch Tsjechisch is `Knedliky', een meelprodukt dat bij vlees geserveerd wordt. Zeer smakelijk zijn ook de zoete gerechten: een combinatie van allerlei soorten meeldeeg met vruchten. Behalve in een restaurant kunt u in een Pivnice, Hospoda, Hostinec (een soort eetcafé's) en in Vinarna's (wijnkelders) goed eten. De prijzen zijn altijd inclusief, maar men verwacht van de toeristen wel een fooi. Goed om te weten: in restaurants in Tsjechië en Slowakije is het de gewoonte direct na het stoppen met eten, het bord bij u weg te halen. Men denkt dan dat u klaar bent met eten. Het is in dit land heel onbeleefd wanneer je een bord laat staan bij een gast.

Wereldberoemd is het Tsjechische bier. Het Pilsener Urquell of Pradzdroj, uit Pilzen. De wijnen in dit land zijn ook uitstekend. Voor wie wat sterkers wil zijn er de nationale dranken Becherovka en Slivovice.

Souvenirs

Zeer gewild is het beroemde kristal- en glaswerk dat bijna door heel Tsjechië en Slowakije voor een lage prijs te koop is. Ook goedkope CD's en toeristische boeken kunt u hier aanschaffen.

Post en Telefoon

Bij het telefoneren vanuit Tsjechië en Slowakije draait u eerst 0031 (toegangscode voor Nederland) en daarna het netnummer van de plaats in Nederland zonder de nul en dan het abonneenummer.

Openingstijden

Type  Dagen  Tijden  Opmerking 
Levensmiddelen winkels  ma t/m vrij  08:00 tot 18:00  In grote steden vaak tot 19:00 
  Zat  08:00 tot 12:00   soms tot 11:00 uur 
Banken  Ma t/m Vrij  08:00 tot 14:00   
Postkantoren  Ma t/m Vrij  08:00 tot 18:00  In grote steden soms tot 20:00 uur 
Benzine stations  dag en nacht    Langs autosnelwegen 
  Ma t/m Zon  06:00 tot 20:00   


Terug ...